עצירות

FavoriteLoadingהוסף למחברת המתכונים

עצירות מחלה או סימפטום?

אחד הדברים שהדהימו אותי בתחילת דרכי כמטפלת בתזונה היא כמות האנשים שהגיעו אלי לקליניקה עם בעיית עצירות , אבל מה שהדהים אותי יותר מכך היתה העובדה שהעצירות לא הפריע לאותם אנשים להמשיך לחיות את חייהם כאילו כלום לא קורה להם בגוף, כן הם לקחו כדורים משלשלים , תה משלשל וכל דבר אחר שהציעו להם אבל מה שהיה משותף לכולם הוא שאף אחד מהם לא חשב לרגע שעצירות זאת מחלה שיש לטפל בה, מבחינתם עצירות הייתה סימפטום קטן ושולי שאם ניתן לטפל בו אז מה טוב אבל יש דברים חשובים יותר לטפל בהם כמו ירידה במשקל, לחץ, גזים, נפיחות ועוד ועוד.

לאט לאט התחלתי להבין שאנשים פשוט לא יודעים מהי עצירות, ומעבר לכך ההתייחסות ברפואה לעצירות היא כנראה מועטה, כי הרי איך זה יכול להיות שעל כולסטרול, לחץ דם, סוכר ועוד כמעט אין אדם שלא יודע או מבין מה עליו צריך לעשות וברור לאותו אדם שיש לטפל בכל אחד מהם בכל דרך אפשרית , אם דרך טיפול תרופתי, תזונתי, ספורט, צמחים, תוספים ועוד. אז איך זה יכול להיות שעצירות שהיא אם כל המחלות שגורמת לבעיות בריאות קשות כמו: פגיעה במערכת החיסון, עודף משקל, גזים, נפיחות, כאבי ראש, אלרגיות, בעיות עור, בעיות פרקים, טחורים, נדודי שינה, ספיגה לקויה של מינרלים וויטמינים, תשישות, עייפות, חוסר ויטליות, מעי רגיז ועוד ועוד, לא מכירים? לא מתייחסים אליה כאל מחלה? לא רצים לטפל בה כמו בשאר המחלות?

אחד הרגעים היותר משמעותיים עבורי בכל מה שקשור למערכת העיכול קרה שהייתי סטודנטית לאירידולוגיה – אבחון בקשתית העין,  חלק נכבד מהשיעורים הוקדש ללימוד מערכת העיכול הפיזית ומערכת העיכול הרגשית, רק מלהסתכל על מערכת העיכול בעין הבנתי את ההשפעה של מערכת זו על כל המערכות בגוף,  לאט לאט ככל שהעמקנו יותר בלימוד מערכת העיכול בעין הבנתי פשוט ירד לי האסימון , מערכת עיכול תקינה משמעותה גוף בריא פיזית ונפשית, מערכת עיכול לא תקינה משמעותה גוף חולה פיזית ונפשית.

אז כמו שאמרתי חוסר ידע, חוסר מודעות, חוסר עניין, יכולות להיות לכך הרבה סיבות, אבל מה שחשוב מבחינתי בכתיבת מאמר זה להעלות את המודעות ולשנות את היחס אל עצירות, עצירות זאת מחלה, אם כל המחלות.

 

אז מה זאת עצירות?                                      

בגוף בריא עוברת הפסולת הצואה, דרך מערכת העיכול בצורה סדירה, משך המעבר בין 6-24 שעות. מעבר צואה איטי או עצירה של הצואה מכונה עצירות. בעצירות יכול להיווצר מצב של האטה בצואה, עצירת צואה ואפילו הדחף לפעולת מעיים יכול להיעלם לחלוטין.

לאדם בריא יש 1-3 יציאות ביום.

 

הגורמים  לעצירות?

אחת הסיבות להיווצרות עצירות היא התזונה המערבית, צורת האכילה מהירות האכילה ואיכות המזון: רוב בני האדם היום חיים ללא זמן לעצמם, הם עובדים שעות רבות, נחים מעט, קונים אוכל בחוץ , אוכלים מהר כי אין זמן לשבת להפסקת אוכל, עושים מספר פעולות בזמן האוכל כי חבל לפספס זמן יקר, לא שמים לב ללעיסת המזון, שותים בזמן האוכל ועוד ועוד, כל אלו מחלישים את מערכת העיכול שלנו , בנוסף לכך תוסיפו את איכות המזון המערבי שכולל תזונה עתירת שומנים, דלה בסיבים תזונתיים, בנוזלים בויטמינים ומינרלים. כל אלו ביחד לא מאפשרים למעי הגס לקבל את הגירוי המתאים ולהתכווץ בצורה סדירה, כתוצאה מכך הצואה לא נדחפת כראוי לאורך המעי ומכאן הדרך לעצירות מאוד קצרה.

סיבה נוספת להיווצרות עצירות היא מתח, ורגשות מודחקים, אומנם לא מרבים לדבר על הצד הרגשי של מערכת העיכול, אבל מערכת העיכול היא המערכת הכי רגשית בגוף האדם ורגש הוא מזון מסוג אחר לגוף שלנו לכן הוא עובר תהליך של עיכול ופינוי בדיוק כמו התזונה, רגש אינו אמור להישאר בגוף שלנו, רגש שמגיע אלינו הוא מאוד מבורך אבל אין לו מה להישאר בגוף שלנו, הרגש אמור לעבור בתוך הגוף שלנו תהליך של עיבוד, ויציאה החוצה מהגוף , כל רגש שנשאר תקוע בגוף שלנו יגרום לנו בסופו של דבר לעצירות ולמחלות נוספות.

תחשבו על עצמכם כמה פעמים הרגשתם כעס, תסכול, עצב, ייאוש ממש הרגשתם את הרגש חזק בבטן שלכם ולא עשיתם עם הרגש כלום חוץ מלהתעלם ממנו, להדחיק אותו, להגיד לעצמכם זה יעבור לבד, לנסות לשכוח, להתעסק בעבודה או במשהו אחר העיקר לא לחשוב על הרגש, לא להתעסק איתו, מה קרה לכם לדעתכם? מה קרה לגוף שלכם? הוא לא שכח את אותו הרגש, הוא הפנים אותו הכניס אותו פנימה עמוק עמוק למערכת העיכול שלכם, ומשם הדרך לבעיות במערכת העיכול היא קצרה מאוד, יש קשר ישיר בין לחץ ורגשות מודחקים לבין תנועתיות המעיים.

יש סיבות נוספות לעצירות מעבר לסיבות שציינתי כאן סיבות כמו: התאפקות, חוסר פעילות גופנית, נטילת תרופות שונות, נטילת משלשלים, חסר במגנזיום בדם, תת פעילות של בלוטת התריס ועוד ועוד.

כמו שהסברתי יש מגוון סיבות לעצירות, חשוב מאוד בטיפול בעצירות לזהות את הגורם ולטפל בו, בשום מצב אין להשאיר את גופנו ללא טיפול, יש לזכור כי צואה שנשארת במעי הגס במשך זמן ארוך, נספגת בחזרה לזרם הדם ומפרישה חיידקים וחומרים רעלים שנמצאים בצואה, לכן יש להתייחס לעצירות ברצינות יתרה, עצירות היא מחלה.

 

 

איך לטפל בעצירות:

יש מגוון דרכים ושיטות לטפל בעצירות. חשוב לי לציין שיש לאבחן עם גורם מוסמך את הגורם לעצירות ולטפל בו.

1. שינוי תזונתי –

מזונות שיש להימנע מהם: מזון מטוגן, מזון עשיר בשומן רווי, מזונות שמגבירים ייצור ליחה בגוף כמו מוצרי חלב, מטוגנים, קמח לבן, שוקולד.

מזונות מומלצים שיש לצרוך אותם: תזונה בסיסית מכילה סיבים תזונתיים וכוללת דגנים מלאים, אורז מלא, שיבולת שועל, פירות וירקות, קטניות, אגוזים וזרעים, ירקות ירוקים עליים, שזיפים, תאנים, זרעי פשתן, ירקות מצליבים כמו כרובית, כרוב, ברוקולי, תרד, מזונות מוחמצים כדי לשמור על איזון החיידקים הטובים במעיים .

2. ניקוי רעלים –

יש שיטות רבות ומגוונות לניקוי רעלים מהגוף : צום מיצי ירקות כמו אלוורה, כרוב, תפוח עץ , תזונה לניקוי רעלים, הידרו-קולון כל אחת מהשיטות יעילה לניקוי רעלים מהגוף ויש לבחור את השיטה המתאימה לכם ביותר כמובן שניתן לשלב בין השיטות.

3. הפגת מתחים

יוגה ופילאטיס יכולים להתאים לאנשים שסובלים מעצירות, הצחוק מעולה מעורר ומחזק את האיברים השייכים למערכת העיכול, ניתן להשתמש בכל שיטה להפגת מתחים כמו פרחי באך, טיפולי מגע, שמנים ארומטיים, מוסיקה, ועוד ועוד כל אחד שיבחר את הדרך שמתאימה לו.

4. פעילות גופנית

פעילות גופנית ממריצה את ההתכווצויות במעיים, פעילות גופנית אירובית כמו הליכה, ריצה מעולה לטיפול בעצירות כמו כן יש לחזק את שרירי הבטן.

5. שתיית מים

יש לשתות מים בכמות גדולה כדי לשמור על רכות הצואה, יש להתחיל בבוקר עם שתיית כוס מים פושרים ולאחר מכן כל שעה לשתות כוס מים יש להגיע ל – 12 כוסות מים ביום.

6. תוספים וצמחים – לפי הצורך ובהתאמה אישית על פי אבחון.

7. חשוב לי לציין שמאוד חשוב לא להתאפק, התאפקות מובילה לעצירות, יש להיכנס כל בוקר בין השעות 5-7 בבוקר השעות של המעי הגס לפי הרפואה הסינית, לשירותים, לאט לאט הגוף יתרגל לשעות האלו מה שיעזור ליציאות טובות יותר.

 

כתבה: בטי נעים שרם מטפלת גופנפש בשיטה ייחודית מהפנים אל הפנים, ריפוי עור הפנים והגוף באמצעות תזונה, צמחי מרפא, תקשור ומסרים מהתת מודע.


תגובות

כל הזכויות שמורות לאתר hfood © 2015