תזונה בריאה בסימן שאלה

המזון שאנו צורכים קובע במידה רבה את איכות חיינו. המודעות לכך עולה כיום בקצב מסחרר, אולם לא כל מה שאומרים לנו שהוא בריא – באמת בריא. בנוסף יש מקום לשאול מה בריא לי? ממה כדאי לי להימנע ומה כדאי לי לאכול? וכמה?
אומרים לדוגמה שעגבנייה עשירה בליקופן ומומלץ לאכול אותה לפני שיוצאים לשמש. זה בהחלט נכון. אבל האם היא בריאה לכל אחד? התשובה היא לא.
לא כל מה שבריא לאדם אחד גם בריא לאחר. אין בהיסטוריה כולו אף אדם שהוא זהה לחלוטין לאדם אחר, גם לא תאומים זהים. לכל אחד יש את הבעיות והצרכים האינדיבידואליים שלו.
הארידיולוגיה נותנת לכך תשובה, כי מדובר בשיטת אבחון אישית המציעה פתרונות לכל אדם על פי מבנה גופו ולכן כדאי לפחות פעם אחת לעבור אבחון כזה. באבחון אירידיולוגי אני רואה בוודאות מבנה פיזי של בני אדם ויכולה להמליץ לכל אחד מה טוב בשבילו, ממה עליו להמנע, כיצד לצאת ממשקל תקוע, מבעיות עיכול, בעיות עור וכדומה.

כמה דוגמאות
אומרים לדוגמה שתפוח אחד ביום (על קליפתו) מרחיק את הרופא. זה נכון, אבל האמת היותר נכונה היא שאם התפוח לא אורגני הוא “זוכה” למנת ריסוס כפולה ומכופלת ולא כדאי להתקרב אליו. ככלל כדאי להקפיד על מזון אורגני – במיוחד בתפוחים, עלים ירוקים ופירות יבשים.
כשהגוף חומצי – התרחקו מעגבניות, פלפלים, תפוחי אדמה וחצילים! לבעלי מבנה גוף חומצי אני ממליצה על דיאטה המבוססת על מזון בסיסי. החומציות כידוע מחלישה את המערכת החיסונית ומזמינה מחלות (משפעות פשוטות ועד סרטן). לכן משפחת הסולנים (עגבניות, חצילים, פלפלים, ותפוחי אדמה) אינה מתאימה לאנשים עם נטייה לבריחת סידן, דלקות פרקים, צרבות ובעיות עיכול אחרות.

לבעלי בעיות עיכול או תת פעילות של בלוטת התריס לא כדאי לאכול מצליבים! במיוחד לא כדאי לאכול אותם במצבם הטרי. את הכרוב, כרובית, ברוקולי, קייל או כרוב הניצנים עדיף לאדות או להקפיץ – שיטות אלו משאירות את הסגולות הבריאותיות (שנהרסות במיקרו או בטיגון).

בריא – אבל לא תמיד
חשוב מאוד דווקא להיזהר בדברים שאותם אנחנו מכירים בוודאות כבריאים ודבר ראשון לבדוק מאין מגיע המוצר:
• לא לגעת בשום שמגיע מסין – לבן ויפה ברשת שלו ומפוצץ מחומרים רעילים.
• אותו סיפור עם תה ירוק שמגיע מסין עם מדבקה בעלת רשימת מרכיבים בסינית, זול אמנם אבל עלול להיות מסוכן לבריאות. העדיפו תה מנפאל או מההימלאיה ההודית.

• היום יודעים שגם האורז לא מאוד מומלץ, במיוחד לא המלא, ולכן עדיף לאכול פחמימות בריאות אחרות כמו קינואה, כוסמת, או שיבולת שועל. אם אוכלים אורז, חשוב לשטוף אותו היטב לפני הבישול ולברור אותו קצת.
• לחם מקמח מלא – היום כבר כולם יודעים שקמח לבן מזיק כי הוא מתפרק מהר לסוכר וסוכר זה רעל. אבל חיטה מכבידה על מערכת העיכול ומתישה את הגוף, יוצרת ליחה, נפיחות (גזים), שלשולים, בעיות עור, בעיות מפרקים ועוד. לכן עדיף תמיד לצרוך לחם שיפון או כוסמין ולא לחם מקמח חיטה, גם אם הוא מלא.
• לחם ללא גלוטן – אם אתם קונים אותו ברשתות המתועשות הוא מכיל שמרים וחומרים כימיים לא בריאים.

פירות – כן או לא?
אומרים שבריא לצרוך פירות וירקות, בגלל הויטמינים, אבל חשוב לזכור שפירות מלאים בסוכר וסוכר זה לא בריא.
• לא מומלץ לאכול פרי סמוך לארוחה אלא במרווח של שעתיים מהארוחה.
• עדיף לא לערבב בין פירות מתוקים וחמוצים- זה מכביד על העיכול.
• כדאי להעדיף תמיד פירות בעלי אינדקס גליקמי נמוך, כמו תפוחים או אגסים.
• כך גם לגבי מיץ פירות – אין בו סיבים ולכן משמין וחסר ערך תזונתי משמעותי.

חשוב לזכור שהיום הכול נמדד בכסף, לכן כשמדובר במחקרים כדאי לבדוק היטב מי המממן ומה רמת אמינות המחקר. למשל מחקר הממליץ לאכול כמה מוצרי חלב ביום, שממומן על ידי תעשיית החלב.
בכל מקרה כדאי לאכול אוכל פשוט ולא מעובד ובעיקר לא ליפול בפח גם כשמוצר מונח במדפי מזון הבריאות, אך עשיר ברשימת מרכיבים כימיים. דבר זה נכון גם עבור הטבעונים, שהשוק מציע להם הרבה ג’אנק.
לסיכום, חפשו את המרכיבים הטבעיים הפשוטים. כך תישארו בריאים.

 

מאחלת לכם אהבה ובריאות,
שלכם, רומי חוכמה – אירידיולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא


תגובות