מדד גליקמי

FavoriteLoadingהוסף למחברת המתכונים

קרה לכם שמילאתם את הבטן באבטיח, חשבתם שזה במקום ארוחת ערב, אבל נעשיתם רעבים אחרי פחות משעה? אבטיח הוא אולי הפרי האקזוטי והמלהיב ביותר במקומותינו, אך הוא איננו מזון משביע, כי ה"מדד גליקמי" שלו-79- הוא מהגבוהים. אם הייתם אוכלים, לעומת זאת, 50 גר' גלידת וניל הייתם שבעים לזמן ארוך יותר.

 

ה"מדד גליקמי" הוא שיטה להצגת נתונים על התפרקות הפחמימות בגופנו.  שמו לקוח מהמילה "גלוקוזה" (סוכר פשוט, או "חד סוכר"),  והוא מאפשר לנו לבחור בסוגי המזון לפי דירוג מידת השפעתם על רמת הסוכר בדם. נקודת ההתייחסות להשוואה ולדירוג המאכלים היא הגלוקוז עצמו שהמדד גליקמי שלו הוא 100. ההמלצה היא להעדיף מזונות במדד נמוך מ-55 ולהמעיט בצריכת מזונות שהמדד שלהם הוא מעל 71.

 

ככל שרמת ה"מדד גליקמי" במזון שלנו גבוהה, הוא מתפרק מהר יותר במערכת העיכול. כתוצאה מכך עולה רמת הסוכר בדם במהירות ואנו חשים רעב לעיתים קרובות יותר. לעומת זאת מאכלים בעלי "מדד גליקמי" נמוך מתפרקים לאט, מעלים את רמת הסוכר בדם בהדרגה ומשביעים למשך זמן ארוך יותר. גם בריאות הלב והעורקים מושפעת מרמת הצריכה של גלוקוז, וצריכה מוגברת שלו יכולה לגרום לטרשת העורקים. ברור, אפוא, שתפריט המתחשב בערכים הגליקמיים של המזון, בריא יותר לגוף ומסייע לירידה במשקל.

 

כשבוחנים את טבלת ה"מדד הגליקמי" של מזונות, מגלים הפתעות מעניינות. למשל, מסתבר כי גלידה וניל (מנה של 50 גר') נמצאת ברשימת המזונות שמדדם הגליקמי נמוך מ-55.

אלה המעדיפים לחם קל יופתעו מכך שעדיף לאכול לחם שיפון (פומפרניקל) על פני לחם שיפון קל. זאת ועוד: לא כל הירקות מכילים מדד גליקמי נמוך. קחו לדוגמא גזר, ירק כל כך בריא לעיניים. המדד הגליקמי שלו מתקרב ל-100!

 

כדאי לזכור כי ה"מדד הגליקמי" כנתון מספרי אינו חזות הכל. מזונות בעלי "מדד גליקמי" נמוך המכילים פרוקטוז, עלולים להזיק לכבד. מיני מזון המעובדים יתר על המידה, לרבות שימורים, בריאים לנו פחות, ואופן הבישול משפיע על רמת הסוכר שבהם. כך, לדוגמא, פסטה המבושלת "אל דנטה", כמנהג האיטלקים, עדיפה על פני איטריות המבושלות יתר על המידה- וגם על אורז ותפוחי אדמה. קטניות הן מזון מומלץ מבחינה בריאותית, עם זאת בישול גרגרי חומוס ועדשים לסוגיהם מעלה  את הערכים הגליקמיים שלהם. שקדים ואגוזים, מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך, אינם תורמים לבריאות כשהם קלויים ומומלחים. ולבסוף, כדאי לבשל עם מעט  ממקור צמחי. תוספת מבוקרת של שומן כזה מורידה את הערכים הגליקמיים של המזון ותורמת לתהליך העיכול.


תגובות

כל הזכויות שמורות לאתר hfood © 2015